Alkohol a koronawirus

Alkohol a koronawirus
20 marca 2020  

Czy picie alkoholu może ochronić przed zakażeniem koronawirusem? Eksperci nie mają wątpliwości – spożywanie alkoholu osłabia organizm i obniża odporność.

Artykuł w tej sprawie przeczytamy na portalu NaTemat.pl. Jego autorzy nie mają wątpliwości, że alkohol ma negatywny wpływ na system immunologiczny człowieka. Udowodnili to naukowcy z Loyola University w Chicago. Poprosili ochotników o wypicie 4 lub 5 kieliszków wódki w czasie 20 minut. Następnie, przez kilka godzin pobierano od nich próbki krwi. Okazało się, że początkowo skuteczność układu immunologicznego wzrasta, jednak w ciągu kolejnych godzin – mocno spada.

Wniosek może być tylko jeden – tłumaczy dr Seredyński – spożywanie alkoholu jest dodatkowym obciążeniem dla organizmu, a nie żadną ochroną. Przy zagrożeniu ze strony koronawirusa wskazane jest ograniczenie zarówno spożywania alkoholu jak i palenia tytoniu.

Wysokoprocentowy alkohol może sprawdzić się zewnętrznie jako środek dezynfekujący powierzchnie. By jednak spełniał swoją rolę, stężenie alkoholu etylowego w produkcie do dezynfekcji powinno wynieść około 60-80 procent.

WHO bezwzględnie odradza dezynfekowanie ciała alkoholem. Dlaczego? Bo silnie wysusza skórę i powoduje podrażnienia. W kontakcie z błonami śluzowymi jest wyjątkowo niebezpieczny. Dlatego powinniśmy unikać wcierania czystego alkoholu wysokoprocentowego np. w dłonie.

Alkohol, który zostanie rozcieńczony wodą, powinien służyć nam głównie do dezynfekcji powierzchni. Warto jednak wcześniej sprawdzić, czy jego użycie nie spowoduje zniszczeń. Trzeba zastosować go na niewielkim fragmencie, najlepiej w mało widocznym miejscu.

Źródło: https://natemat.pl/zdrowie/302667,czy-alkohol-chroni-przed-koronawiruse-przeciwnie-oslabia-odpornosc